בשנת 2022, לקוי בניה בישראל הם מגפה לכל דבר ועניין! כמעט בכל אתר בניה או בית ניתן לראות מספר ליקוי בניה משמעותיים – שפוגעים באיכות החיים שלנו והופכים את החיים בבית שלנו לפחות טובים ופחות בטוחים.
עד כמה ליקוי בניה בשנת 2022 שכיחים וחמורים בישראל?
ליקוי בניה בשנת 2022 שכיחים מאוד וחמורים מאוד בכל רחבי ישראל. מחקרים שונים בתחום מצביעים על כך שייתכן וישראל היא המדינה בעלת השכיחות הגבוה ביותר בליקוי בניה בכל רחבי העולם (כולל מדינות עולם שלישי). בישראל בשונה מרוב מדינות העולם, אין חובה חוקית שיהיה פקח בניה אחראי באתר הבניה שיצטרך להיות כפוף לרגולטור – כך שהוא ידווח לו בנוגע לתקינות תהליכי הבניה בכל אתר ואתר לפי מדדים מוסכמים של מתן היתרי בנייה, תקני ואיכות (כפי שנדרש לפי חוק וניתן לכל מבנה שבונים באופן ספציפי).
איך ישראל “זכתה” בתואר הלא מחמיא של מדינה מספר אחת בעולם עם הכי הרבה ליקוי בניה?
התשובה, לשאלה זאת היא תשובה מורכבת מאוד ולא פשוטה. ההסבר הפשוט והקצר לשאלה זו הוא שאף אחד מהגורמים שאחראיים על בניית מבנים החל מהקבלנים ועד המדינה ומנגנוני הפיקוח שלה לא מגלים מספיק עניין בתחום זה ולא לוקחים אחריות על תקינות, בטיחות ואיכות הבנייה של מבנים בישראל ללא ליקויים.
אם נוסיף לכך את הרצון של יזמי הבניה והקבלנים להגדיל ולמקסם את הרווח שלהם בכל מחיר – נקבל מבנים שאיכות הבניה הירודה שלהם באה על חשבון בניה איכותית ובטוחה. הרצון של הקבלנים ושל היזמים לחסוך כסף על עלות הבניה של פרויקטים שונים – מביא אותם להעתיק תוכניות בניה מפרויקט אחד לשני מבלי לתת את הדעת על הבדלים שחשוב לשים לב אליהם. העבודה עצמה נמדדת לא לפי האיכות שלה אלא לפי כמה מהר וכמה זול אפשר לעשות אותה.
מהו ליקוי הבנייה השכיח ביותר במבנים בישראל?
הליקוי שאולי הכי שכיח במבנים בישראל הוא רטיבות בקירות. רטיבות היא בעיה קשה שיכולה לגרום בסופו של דבר אם לא מטפלים בה לבעיות של התפוררות המבנה, התגלות של עובש ועוד בעיות שונות. עובש יכול לגרום לתחלואה גבוה מאוד בעוד שאיכות הבניה יכולה להיות בעייתית כאשר מתגלה רטיבות שפוגעת ביוקרה ובאיכות הנכס. אנשי מקצוע רבים מעידים על כך שהסיבה העיקרית לרטיבות בהרבה מבנים היא זלזול או עבודה זולה של הקבלנים.
איך אפשר להסביר את כמות הדירות הגדולה שמתגלות בהן בעיות של נזילות, רטיבות וחדירת מים?
הסיבה השכיחה ביותר למצבים של נזילות, רטיבות וחדירת מים היא חוסר מתן תשומת לב והתייחסות של הקבלנים לתו התקן הישראלי לבנייה. לפי תו תקן זה יש לבדוק בזמן הבנייה על ידי ביצוע של התזת מים על המבנה – האם המים חודרים או לא. כאשר הבדיקה נכשלת ומים חודרים לבניין – יש לתקן זאת ולבצע את הבדיקה שוב עד שיוצא שלא חודרים מים לבניין או נוזלים מים מהצנרת. פעמים רבות קבלנים רבים, בוחרים שלא לבצע את הבדיקה של תו התקן הישראלי, או שהם מבצעים את הבדיקה באופן לא נכון.
בסופו של דבר, אלא אם המחוקק הישראלי יבחר לבצע שינוי בחוק ולוודא שלפי חוק יהיה פקח בנייה מורשה בכל אתר בניה בארץ, ריבוי ליקוי הבניה בישראל לא ישתנה. אם אנחנו רוצים לוודא שלא יהיו ליקוי בניה בארץ אנחנו חייבים להתחיל להגדיל ולהגביר את הפיקוח שיש על אתרי הבניה בארץ. חשוב מאוד לבצע פיקוח מבוקר על אתרי הבניה, כי זה יכול לאפשר לנו להפוך את הבתים ואת הדירות בארץ לבטוחים יותר למי שגר בהם.